Nieuws

‘Waarom ik ga? Ik wil de Olympiade niet missen!’

Sport en politiek zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Maar daar hoopt de pas 16-jarige schaakster Anna-Maja Kazarian geen slachtoffer van te worden. Toch gaat ze niet geheel gerust naar Bakoe om op de Olympiade te spelen. “Het kan er voor mij gevaarlijk zijn.”

Bakoe, de hoofdstad van Azerbeidjan, vormt het decor voor de 43ste Schaakolympiade, het officieuze wereldkampioenschap schaken voor landenteams. Op zich een prima locatie (de eerste Europese Spelen en de Grand Prix Formule 1 vonden er plaats) voor het evenement dat van 2 tot en met 14 september duurt, maar voor de Haagse Anna-Maja Kazarian ligt dat anders. Zij maakt zich zorgen om haar veiligheid.

Dat komt door haar achtergrond. Haar ouders komen uit Georgië, tot zover niks aan de hand. Maar haar vader is half-Armeens en haar achternaam is eveneens Armeens. En daar ligt het probleem, want Azerbeidjan en Armenië leven op voet van oorlog met elkaar. Regelmatig laait de strijd om de enclave Nagorno-Karabach op.

Haar moeder Anna Lomsadze is er niet gerust op. “De Armeense ploeg overweegt niet te gaan en als je de Armeense ambassade belt, dan zeggen ze dat je beter niet kan gaan. Ik zou graag meegaan om mijn dochter te beschermen, maar de schaakbond wil die kosten niet betalen. Ze willen me niet als begeleidster meenemen.”

Lees het volledige interview met Anna-Maja Kazarian deze week in DHC.

Foto: Den Haag Topsport

Lees verder:

Meest gelezen

Tweets van @DenHaagCentraal